Sängguide
sangvaruhuset logga guldkkartan
Kontakta oss
08-440 32 00

SÄNGGUIDE


Sängvaruhuset Elgen erbjuder ramsängar från ledande sängmärken i alla prisklasser. En ramsäng kan användas antingen som resårbotten i en sängram eller som en fristående säng med sängben. Lägg till en sänggavel för att skapa en mer ombonad känsla.
Förenklat och oberoende av vilket sängmärke man ska välja kan man säga att det finns tre olika typer av sängar: Ram- Kontinental- och Ställbara sängar. Beroende på vilka önskemål man har i fråga om funktion, komfort och design, ska man ta hänsyn till detta när man väljer säng.

En klassisk svensk ramsäng brukar även kallas resårmadrass. Den består av ett sängpaket som innehållet fjädring och stoppning. Man lägger sedan en bäddmadrass på toppen. Antingen väljer man valfri höjd på sängbenen eller så lägger man istället ramsängen i en befintlig sängram av trä eller stål.

FÖRDELAR:
•En lägre sängmodell om man önskar att sängen ska vara något nättare.
•En stabil känsla.
• Finns i alla fasthetsgrader, storlekar och komfort.
• Finns i alla prislägen.

NACKDELAR:
•Ger inte samma djup och bottenlös känsla som en högre sängmodell.
Eftersom Sängvaruhuset erbjuder ramsängar från Sveriges ledande sängmärken finns sängarna i olika fasthetsgrader och storlekar.


STÄLLBARA SÄNGAR

På Sängvaruhuset Elgen hittar du ställbara sängar från ledande sängmärken som Carpe Diem Beds, Ekens, Elite sängar, Lectus, Jensen, Hästens, Vispring m.fl. Med en ställbar säng får du möjlighet att höja upp huvuddelen och fotdelen för en bekväm liggposition. Pefekt för läsning, tv eller förändrad sovposition, där du enkelt justerar sängen med en fjärrkontoll.I en ställbar/justerbar säng kan man steglöst, med endast en knapptryckning, höja och sänka ryggpartiet och benen. Den är optimal om man vill hitta perfekta lägen för kroppen, när man läser i sängen, arbetar med dator, tittar på tv, avlasta rygg och trötta ben. Men en ställbar modell kan även hjälpa vid problem med snarkning, om man är förkyld eller har ryggproblem. Ställbara modeller finns från samtliga märken i olika prisnivåer och med samma komfort som antingen en ramsäng eller en kontinentalsäng. En ställbar säng från ett etablerat märke är oerhört hållbar och driftsäker. Den är inte i behov av någon service eller underhåll och fungerar i en livstid.

FÖRDELAR:• Fler valmöjligheter i komfort och fler användningsområden för sängen.• På nya modeller är det samma design och komfort som på motsvarande säng som inte är justerbar. Det tidigare uttrycket att det skulle se ut som en sjukhussäng är förlegat.

NACKDELAR:• Kostar några tusenlappar mer än motsvarande säng utan justerbar funktion.


KONTINENTALSÄNGAR

Flera lager fjädringssystem och stoppning som ger en djupare och lyxigare känsla i liggkomforten. Hos oss på Sängvaruhuset Elgen hittar du kontinentalsängar från ledande sängmärken som Carpe Diem BedsEkensElite sängarLectusJensenHästensTempurVispring m.fl. Vi har alltid attraktiva sängkampanjer, prisgaranti och fri hemleverans.
Kontakta oss gärna för kostnadsfri expertrådgivning eller besök vår butik för en sängprovning och hjälp av en duktig säljare.
Alla sängmärken har nu för tiden så kallade kontinentalsängar. De har under de senaste tio åren blivit mycket populära i Sverige, i synnerhet när man ska köpa en dubbelsäng. Denna säng består av 3 lager madrassdelar ovanpå varandra och blir då en något högre sängmodell. Bottendelen innehåller fjädring som ger djup, mellandelen innehåller den viktigaste stoppningen och fjädringen som styr fasthetsgraden och ovanpå denna del lägger man valfri bäddmadrass.

FÖRDELAR:
• På grund av det stora fjädringsdjupet uppnås en bottenlös, hög och lyxig känsla.
• Man slipper skarven i mitten av en dubbelsäng.
• Finns i alla fasthetsgrader, storlekar och komfort.
• Finns i alla prislägen.

NACKDELAR:
• Om man önskar en låg säng är detta inte att föredra.
• Om man väljer en för enkel och billig modell känns sängen ostabil, svajig och svampig.
Sängvaruhuset erbjuder branschens bredaste utbud av sängar så du kommer att hitta en fantastiskt skön säng oavsett vilken sängmodell du väljer. 

Något av det viktigaste när man väljer säng är att se till att man ligger ergonomiskt rätt. Det betyder att man behöver få bort trycket på utstående delar av kroppen som axel och höftparti. Ligger man ofta på sidan ska man sjunka ner ordentligt med axeln och höften men samtidigt känna att man får stöd vid mittenpartiet. Ligger man på rygg ska man känna att man får stöd i svanken. Är sängen för hård blir det en glipa och man spänner sig istället för att helt kunna slappna av. Man kan få alla märken och modeller i olika fastighetsgrader och det finns ingen speciell vikt som avgör om man ska ha fast, medium eller mjuk modell, även om man generellt säger att mer vikt behöver lite fastare och mindre vikt mjukare. Det viktigaste är att man ligger balanserat över hela kroppen oavsett i vilken ställning man ligger, får rätt tryckavlastning och stöd. Samtidigt har olika personer lite olika "smak" när det gäller sängar och vad man själv anser vara skönt. 
Våra experter har många års erfarenhet och hjälper gärna till med råd! Meningen är att du ska sova gott och vakna utvilad i många år framöver.


Bäddmadrasser är det lilla extra på toppen. De avgör inte om en säng blir ergonomiskt rätt för din kropp eftersom det viktigaste ur den aspekten sitter i fjädringssystemet och stoppningen i madrassen under, men däremot har den en inverkan på helheten och känslan. Det gör skillnad om man önskar en riktigt mysig omfamnade känsla eller mer stabilitet. Bäddmadrassen ska helst ha ett material som andas och leder bort värme och fukt så att man har en jämn och skön kroppstemperatur under hela natten. De bäddmadrasser vi säljer och rekommenderar finns med allt ifrån naturlatex till minnesskum (Tempur) eller bomull/ull & tagel. Vissa finns även i exempelvis något som kallas funktionsmaterial. Detta används bl.a även i sportkläder för att leda bort värme och fukt. Eftersom Sängvaruhuset säljer så många olika sängmärken finns det bäddmadrasser i alla olika typer av material, känsla och priser.
En bäddmadrass ska man byta ungefär efter ca 5-7 år. Dels p.g.a den kan bli platt, stum och hoppackad efter några år men också p.g.a hygienskäl. Man sover många timmar varje natt på sin bäddmadrass så det blir tusentals timmar av användning. Därför kan den behöva bytas efter några års användning. 


SOVKUDDE

Kudden spelar en viktig roll när det kommer till den ultimata säng och sömnkomforten. För att minska obalans och eventuell värk ska ryggraden och nacken ligga i linje med varandra så att man hamnar ergonomiskt rätt. Ligger man ofta på sidan gäller det att kudden ger stöd och täcker upp melllanrummet mellan huvudet och axeln. Sover man mest på rygg ska kudden förhindra att huvudet pressas för långt bakåt eller framåt och säkerställa så att man får stödet mellan axlar och nacke. Om man ofta ligger på mage ska man helst inte ha någon kudde alls eller en riktigt låg modell, men att sova i den ställningen är inte så rekommenderat eftersom nacken hamnar i ett snett läge i många timmar och att man ofta kurvar ryggraden samt skapar obalans. 

Oavsett vilken typ av kudde man väljer; naturmaterial som dun, syntetfiber, silke, ull eller minnesskum så är det viktigt att materialet är värme- och fuktavvisande så att man håller en jämnare temperatur för en skönare sömn.

Hi and Welcome!
Select your shipping country
Sweden
Denmark (Danish) Finland (Finnish) Finland (Swedish) Sweden (Swedish)